Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2023 15:01 - © Русия плаща и тя ще поръчва менюто на планетата
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2779 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 07.02.2023 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
07.02.2023г.

     "Основаният на правила международен ред приключва. Какво ще го замени?", тюхка се Андрю Латам в us–американския вестник The Hill 
image

Много прехваленият либерален международен ред – наскоро преименуван като Основан на правила международен ред или RBIO (The Rules–Based International Order) – се разпада пред очите ни. Правилата, нормите и институциите, първоначално условно събрани в съгласувана система на глобално управление в ерата непосредствено след Втората световна война, но станали напълно глобализирани едва след Студената война, вече нямат регулативните или структуриращи ефекти, които имаха преди, с гробовен глас съобщава изданието.
Резултатът от съществуването на RBIO по правилата на Съединените щати през последните тридесетина години е : Съветът за сигурност на ООН е парализиран; разбита е нормата, забраняваща агресивните войни; институциите, управляващи световната икономика, се клатят под тежестта на повтарящите се финансови кризи; и дори стабилни регионални организации като НАТО и Европейския съюз изпитват безпрецедентни центробежни сили, които заплашват да ги разкъсат.
image

Владимир Владимирович и Си Дзинпин заговорничат срещу "основаният на us–правилата международен ред" по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан, на 16 септември 2022 година

The Hill цитира един от основателите на Италианската комунистическа партия и неин секретар, теоретик на марксизма, Антонио Грамши : "… старият свят умира, а новият свят се бори да се роди", който нарича периода между двете световни войни, когато се зараждат фашизмът в Италия, нацизмът в Германия и японският милитаризъм, "време на чудовища".
RBIO, подобно на всички международни порядки, просто преминава през естествения си жизнен цикъл. Роден като наистина глобална система след Студената война, тогавашният недвусмислено либерален международен ред процъфтява по време на последвалия еднополюсен момент. Без жизненоспособни конкуренти, либералните норми и идеали на победителите от Студената война заляха и оживиха институциите на глобалното управление както никога досега, давайки им съгласуваност и жизненост, които им липсваха през ерата на съветско–американското съперничество.
Сега ребрандираният RBIO навлезе в старостта си в началото на 2010–та година. Възходът на Китай, относителният спад в мощта на САЩ, пандемията от Covid–19, повтарящите се финансови кризи, ускоряващата се тенденция към отделяне и деглобализация – всички те действаха като разяждащи киселини, издълбавайки институциите за глобално управление, които бяха издигнати или обновени през разцвета на глобализиращия либерализъм.
И сега RBIO е в смъртната си агония. Със сигурност има хора, които се придържат към идеята, че старият ред все още може да бъде спасен. Но те масово подсвиркват покрай гробищата.
Икономическата и геополитическа база, върху която беше изградена институционалната надстройка на либералното глобално управление, просто изчезна. Старият ред е извън спасението, дори ако новият все още се бори да се роди. Това наистина е време на чудовища.
Но ако приемем, че преживеем това чудовищно време, как ще изглежда този нов свят, който сега се бори да се роди?, пита се The Hill.
Като начало, новият институционален ред няма просто да отразява ценностите и интересите на САЩ. Либералният и основан на правила международен ред, разбира се, отразяваше тези ценности и интереси. Той е построен и след това реновиран от Съединените щати в два периода на американско превъзходство – първият след Втората световна война и вторият след Студената война. И в двата случая това превъзходство на властта доведе до отпечатването на икономическата, политическата и дори културната визия на Съединените щати върху глобалния ред. И в първоначалната, и в обновената си форма либералният международен ред беше до голяма степен отражение на американския либерализъм.
Новият ред, отразяващ по–многополярно и мултицивилизационно разпределение на властта, няма да бъде изграден от Вашингтон за Вашингтон; няма да бъде просто отражение на американските ценности и интереси. По–скоро какъвто и нов ред да се появи през следващите години, ще отразява някаква комбинация или синтез на националните визии на различните "велики сили", които ще изискват думата в това как ще изглеждат новите правила, норми и институции на глобалното управление. То ще отразява, с други думи, ценностите и интересите на страни като Китай и Индия и може би дори Русия, както и тези на Съединените щати, чертае близкото бъдеще us–изданието.
Казано на кратко по Сергей Лавров, "писането на правила в тесен кръг от западни държави, които след това се представят за истина от последна инстанция и изискват всички да спазват тези правила" се прекратява.
Дотук добре. Анализът на досегашното е точен. Но знаем, че буржоазните апологети са слаби в геополитическите прогнози, особено свързаните с Руската федерация. И затова с това "и може би дори Русия" газетата яко бърка и изпада в идейна и фактологична несъстоятелност.
Той и Владимир Владимирович им го обясни в речта си при церемонията по подписване на споразумения за приемане в Русия на Донецката народна република, Луганската народна република, Запорожка област и Херсонска област и образуването на нови субекти на Руската федерация.
За Основания на правила международен ред (RBIO) : "Всичко, което чуваме от всички страни, е : "Западът поддържа ред, основан на правила". Откъде са дошли, кой изобщо е видял тези правила? Кой се съгласи? Слушайте, това е просто някаква глупост … Тя е предназначена за глупаци" е мнението на президента на Руската федерация за RBIO.
За това кой ще определя Новият световен ред : "Русия е велика хилядолетна сила, държава–цивилизация и няма да живее по такива манипулирани, фалшиви правила" е другото.
Основанието и залог, че Русия ще определя правилата е, че Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна е катализатор, първо, за разрушаването и отмяната на RBIO и второ, за утвърждаването на многополюсния свят, тоест предизвика глобална трансформация, за което Русия плаща с кръв и материални разходи.
Освен това Руската федерация има всичко свое, с изключение на кафето, огромни ресурси, умно, трудолюбиво население, на което трябва да спрат да му пречат да живее и работи и което в същото време е лесно за изхранване поради относително малкото население.
Изобщо на нея не ѝ трябва никакъв Запад, особено такъв, какъвто е сега – токсичен и сатанински. И тя го загърбва, което е зле за самолюбивия нарцистичен Запад, а не за нея.
Загърбвайки капиталистическия буржоазен Запад, Руската федерация увлича след себе си и други държави, осъзнали вредата за националните си интереси от подчиняването на долара.
Икономическото откъсване от мъртвата хватка на Колективния Запад и особено от САЩ, генерира като следствие и политическата независимост, което е свобода на волята и мисълта.

https://thehill.com/opinion/national-security/3736389-the-rules-based-international-order-is-ending-what-will-replace-it/
https://e-news.su/in-world/450711-shema-nazvana-novye-mirovye-pravila-napishet-rossija-sergej-latyshev.html
http://kremlin.ru/events/president/news/69465



Тагове:   украйна,   Узбекистан,   ООН,   Владимир Путин,   нов световен ред,   Сергей Лавров,   сащ,   Русия,   Втората световна война,   Запад,   Съветът за сигурност на ООН,   Студената война,   Съединени щати,   Си Дзинпин,   Руска федерация,   Руската федерация,   Донецката народна република,   антонио грамши,   COVID–19,   колективния Запад,   7 февруари,   Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна,   Луганската народна република,   НАТО и Европейския съюз,   us–американския вестник The Hill,   Основан на правила международен ред или RBIO The Rules–Based International Order,   Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд,   Италианската комунистическа партия,   фашизмът в Италия,   нацизмът в Германия и японският милитаризъм,   Вашингтон за Вашингтон,   Запорожка област и Херсонска област и образуването на нови субекти на Руската федерация,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. dobrodan - Не можах да намеря и десет реда,
07.02.2023 16:48
които да са верни :):):).
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
07.02.2023 17:43
Едно говедо , в зората на "демокрацията" ни покани на освещаване на новото му жилище В хода на разговорите полюбопитства относно заплатите ни и важно изтъкна, че ни стигали? Кипна ми, но се въздържах! После изкоментирах- кое дава право на това ограничено парвеню/ женско/, да мисли, че на него милионите не стигат, а на нас стотинките са достатъчни! Какви интереси има то, освен да пълни тоалетната? Мозък ли му наливат милионите?
Та, новият" световен ред"е дело на такива парвенюта!
Дано си намерят майстора и заслуженото!
цитирай
3. kvg55 - До 1. dobrodan
07.02.2023 18:54
Ха–ха–ха!
Еми, как ще намериш?!
То се чете с ума, а не с очите!
Смешник!
цитирай
4. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
07.02.2023 18:58
Да, ограничени и тъпи.
цитирай
5. dobrodan - Изключая прочувствената ода на Русия,
07.02.2023 20:46
какво още трябваше да види умът ми, че не разбрах?
цитирай
6. mt46 - ...
07.02.2023 20:47
По принцип световният ред се определя от победителите във войните, от икономически силните...
цитирай
7. kvg55 - До 6. mt46
07.02.2023 21:49
Така де.
цитирай
8. kvg55 - До 5. dobrodan
08.02.2023 05:23
Каква ода бе, Добродане?
Цитирам ти вестник The Hill, цитирам ти президентът на Руската федерация.
На страница 20–та от Книгата съм написал : "Когато мъглата е зад очите ти, непременно ще сбъркаш пътя".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753639
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031