Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2013 22:56 - ПОРЕДНАТА "ИЗНЕНАДА" НА ВАТИКАНА
Автор: bojanapankov Категория: Технологии   
Прочетен: 2873 Коментари: 0 Гласове:
0



Поредната „Изненада” на Ватикана- поличтическа, икономическа, католическа – каквато и да е, описвана от братята по гилдия – все ще бъдат прави!!!   СТРАХ, СТРАХ, СТРАХ!!!   Автори: Акад. Йордан Стоилов Иванов Анна Зографова – Член – кореспондент на МАБИК  

  image   На 11 февруари 2013 г. папа Бенедикт Шестнадесети обявяви категорично, че се оттегля от папския престол и, че понтификатът му ще приключи на 28 февруари 2013 г. „Папата се оттегля от поста си на 28 февруари”, написаха вече и вестниците Кориере дела сера, Стампа и Република. Папа Ратцингер бе единственият от 600 години насам, който изненада Ватикана по такъв начин както своите предшественици от 15 век  Целестин Пети и Григорий Дванадесети.

По данни на Ройтерс, Главният равин на Израел Йона Мецгер дефинира ролята на папа Бенедикт ХVІ като постижение в отношенията между деноминациите именно след като бе оповестено, че папата ще се оттегли от поста си.
„По време на неговия период като папа налице бяха най-добрите отношения между Църквата и Главното равинство, и ние се надяваме тази тенденция да продължи. Смятам, че той заслужава много уважение за напредъка на междурелигиозните контакти в света между юдейството, християнството и исляма ”, заяви самият Мецгер като пожела на папата „добро здраве и дълъг живот”.
Ние обаче се съмняваме, че Негово Светейшество може да постигне участта и на други папи – някои от които - болни предния ден,  а на следващия вече ги е нямало…. За да не престане да пуши комина на Папската камина... Нали всички вече знаят, че когато са избрали папа, пускат бял пушек, докато не са избрали -черен.  Нека да си припомним какво стана, когато на папа Павел ІІ му пуснаха гълъбите на прозореца, по време на литургия. Тогава по всяка вероятност птиците са били с напрашени пера, от което той е получил и емфизем на белите дробове, а на сутринта го нямаше... То така и стана. А Папа Ратцингер, за да не бъде споходен от подобна участ, пожела сам да доживее старините си по божията милост – доколкото са му дните, определени от Светата Троица и от Светия Дух, а не да му ги определят кардиналите. Отново според вестник “Кориере дела сера“ сред редките случаи на подобно оттегляне, най-известен е този с  папа Целестин Пети, станал папа на 80 годишна възраст,/Пиетро да Мороне/ водил живот на отшелник и създал Ордена на братята на Светия дух/, основал и няколко манастира. „Ззаплетен оаче в паяжина на политически и икономически интриги, той сам решава да се оттегли от поста четири месеца след избирането си, на 13 декември 1294 г. като умира в условията на принудителна изолация в замъка Фумоне, в Лацио. Това ни навежда на мисълта, че никой папа на определената възраст не е умирал от болести, колкото и немощен да е бил… Великият Данте Алигиери нарекъл папа Целестин Пети папата, който от страхливост се е отказал от най-висшето. Днес обаче за Целестин Пети се говори като за човек с изключителна вяра и храброст и е сочен за пример за смирение и съобразителност. Втори подобен случай е този с папа Григорий Дванадесети, избран на 19 декември 1406 г. и заемал поста до 4 юли 1415. Венецианец по произход, който се е опитал да сложи край на разделението в Католическата църква, на т.н. папски схизъм, при който има двама папи, единият от които в Рим, а другият в Авиньон. Но опитите му били напразни. Това го принудило да се оттегли от поста си и той починал през 1417 г. Според британския премиер Дейвид Камерън „Папа Ратцингер е работил неуморно, за да укрепи отношенията на Великобритания със Светия престол". Затова се радва на огромното уважение на жителите на Британската общност.",
Всичко това стресира лидерите на Европа и на света.
Логично е да се подсили охраната на папа Бенедикт 16, защото котерийните борби за това, кой да наследи трона на Светипетровия престол няма да свършат скоро.
Италианският премиер Марио Монти призна, че е шокиран от вестта за оттеглянето на папа Ратцингер.

Говорителят на главния равин на Израел, Йона Мецгер е заявил , че „папата заслужава голямо признание за напредъка в междурелигиозните връзки между юдаизма, християнството и исляма".
Според Израелския равин, по времето на папа Ратцингер, отношенията между църквата и главния равинат са били най-добри като надеждите на Израел са тази тенденция да продължи. Нека не забравяме, че след като ООН гласува прословутата Резолюция за статута на Палестина като наблюдател в края на ноември 2012 г., който бе изравнен с този на Ватикана, папа Бенедикт 16 пръв прие палестинския президентМахмуд Абас/ известният Абу Мазен/, политик от Фатах, който на 9 януари 2005 бе избран за държавен глава на Палестинската автономия а в момента е държавен глава на Палестинската държава. Според говорителя на руската православна църква Дмитрий Сизоненко няма причини да се очакват някакви драстични промени в политиката на Ватикана.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bojanapankov
Категория: Технологии
Прочетен: 1137815
Постинги: 351
Коментари: 74
Гласове: 450
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031