Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2014 18:19 - Акад. Йордан Ст. Иванов - за срива на пенсионната BG система!
Автор: bojanapankov Категория: Технологии   
Прочетен: 2039 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 08.01.2014 19:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

АКАДЕМИК ЙОРДАН СТОИЛОВ ИВАНОВ - ЗА СРИВА НА ПЕНСИОННАТА BG  СИСТЕМА И ЗА 43-те МИЛИАРДА СПЕСТЯВАНИЯ НА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ  -  ПРЕДСТОИ ЛИ ТЕЗИ СРЕДСТВА ДА БЪДАТ УПОТРЕБЕНИ ОТ БАНКИ И УПРАВЛЯВАЩИ ЗА ЛИЧНИ СРЕДСТВА?!


Mont-press.com Бр. 1 (2133), год. ХХV, 7 - 8 януари 2014 г.

 

image

 

Авторът – Академик подполковник Йордан Стоилов Иванов е член на Управителните съвети на Организацията на Обединените Българи, Общобългарския Парламент,  Международната академия по българознание, иновации и култура – МАБИК,  здравен отговорен консултант на Военна-инвалидните кооперации и на Военно - партиотичния Съюз в страната и в трети страни.

 

 

Вече и НОИ призна, че пенсионната система в България е пред фалит, което е страшно. Страната ни се превърна едва ли не в МЕКА за европенсионери от водещите страни на Евросъюза. В този контекст пенсионерите на Европа най- искрено заявяват, че България е рай за тях и продължават  да купуват евтини къщи и имоти у нас, тъй като цените на имотите ни са ниски.

Санаториалното ослужване в Западна Европа е скъпо и затова немалко застрахователни компании препращат  пенсионери на лечение – оперативно и санаториално у нас, тъй като за Европейския стандарт у нас всичко е много по-евтино.

А нашенските пенсионери , с доход под линията на бедност  - 251 лева бяха зарадвани по Коледа на 2014 г. с т.н. еднократна Коледна добавка. Но четейки докладите на НОИ, стигам до извода, че ситуацията в страната във връзка с негативите на пенсионната ни система е тежка. Ще има ли наистина пари за пенсии за сегашните поколения , които се трудят в златна възраст – 30 – 40 годишни?!

Според доклада на НОЙ „сегашните нива на пенсиите в страната са застрашени и не могат да бъдат финансирани” – каквото и да значи това. Причините са ясни - в дългосрочен план сегашната система ще се окаже несъстоятелна. Броят на пенсионерите непрекъснато нараства.

Нека не забравяме и, че България в момента продължава да бъде 5-та в света по застаряващо население. Пенсионната ни система водещи икономисти оприличават на „ класическа финансова пирамида”.

В ЕС този проблем вече е  известен, но във водещите страни като Англия, Франция, Холандия, Дания, Норвегия и др. същият проблем засяга една незначителна част от пенсионерите, защото много от тях имат допълнителни лични спестявания и застраховки „Живот“, пенсионни фондове и пр. Така там държавната пенсия съставлява около 25-30% от сумите, необходими на пенсионерите. Младите заминават. Пенсионерите ни са почти 2 000 000. В доклада на НОИ се цитира, че средната възраст на пенсиониране в България през 2012г. е била 56,2 години, при пенсионна възраст за жените 60 години и 8 месеца и 63 години и 8 месеца за мъжете. Властимащите обещаваха големи пенсии, но обещанията останаха само на хартия.

В момента в България около 800 000 души от обслужващата сфера получават заплати от бюджета и не генерират БВП. Обикновената аритметика показва, че реално според статистики 1 500 000 работещи в частни сектор издържат болшинството пенсионери у нас.  Ето официалните данни: „В България заетите в публичния сектор са около 29% от всички заети, при средно 15% за държавите членки на ОИРС. За сравнение заетите в публичния сектор във Франция са около 25%, в Гърция малко над 20%, а в Италия и Испания под 15%.  Идеята е при съкращение на 50% от работещи за държавата същите да преминат на работят в частния сектор за да създават БВП. И така – от 6 000 000 население грубо - 2 000 000 са пенсионери – болни и недоволни. За това, че възрастните представляват 22,9% от населението над 60 годишна възраст, този факт ни отреди 9-то място в световната класация по средна възраст и 7-мо по брой застаряване както и 4-то по степен и скорост на стареене, след страната на изгряващото слънце – Япония, страната на макароните Италия и страната на точните хора - Германия. В момента цифрите са още по-страшни. Има обаче и пенсионери, с потомци в Европа и Америка, които получават от тях субсидии и ги кътат масово в банки, буркани в дюшеци и пр. Дори у нас, в милата ни татковина има дядковци и бабки с по много милиони, внесени на техни сметки. Някои знаят, а има и такива, които не само не знаят, но и не подозират, че милите им отрочета внасят на тяхно име средства. Така по моя скромна преценка към момента, сумите на такива хора в банките са не по-малко от 30 – 40 милиарда в лева, това са данни, публикувани от мен в материала: „ BG пенсионери кътат масово пари в банки и буркани за черни дни” -  Автор: Акад. Йордан Стоилов Иванов – електронното издание на в.
Mont-press.com - Бр. 73 (1510), год. ХVIII, 20 - 24 септември 2007 .

 Същите тези “стареещи” нашенци, без срам и свян се жалват в общия хор на социално слабите, нареждайки се редом с тях по опашки за социални помощи и енергийни надбавки. Всичко това води до увеличаване на основната корупция от тези неща. Има и такива пенсионери, които от алчност, че им остава малко живот, грабят от всичко, само да оставят на поколенията си повече. И са научили и деца и внуци на подобни иширети. И точно те са активистите на народното недоволство в настъпващата инфлация. Или както е казал народът  в една мъдра българска народна поговорка: “Докато мъдрият се намъдрува – лудият се налудува!”  Затова в Европейския Съюз независима еврокомисия трябва да определи точния критерии за понятието “социално слаби” в Република България.  Защото нашите временни управляващи първо решават собствените си проблеми и тези на роднините си, на бащи, майки, на шуробаджанашки принцип, по байганьовски, в мандатите си, без да ги интересува останалия ни народ.. После ядосани, че са закъснели в голямото разграбване, реститутите - бивши управляващи - сега пенсионери, продължават да смучат от социалните помощи, предназначени за действително нуждаещите се.  
Аз моля да бъда извинен от бедните и достойни българи до които помощи така и не достигат, защото и те не са малко. Всичко това не се отнася за тихомълком умиращите пенсионери     с огромно достойнство. Безспорно – бедстващи в посттоталитарна България има, но те не са измежду родителите на фирмаджии, депутати или богаташи. Родните социолози вече установиха този нов социален синдром - социално слаби BG пенсионери, с перманентни преводи и влогове в долари и в евро. А на въпроса, защо нищо не се предприема от страна на държавните служители, контролиращи точно тази милата родна картинка, последните от страх за работните си места, отговарят така: “Нищо не знаем за тези хора. Такива има, но няма официална статистика за тях!”. Въпреки, че в Социалното министерство знаят, много от служителите предпочитат да си мълчат, защото има и такива, които получават подкупи, за да скрият данни.  

Лично аз считам, че чрез една пренационализация на всичко може да се решат проблемите на България поне за 50 години напред. Защото до 1990 г. всички бяха спокойни, радостни и след 1993-94 г. станаха обратно на това, което са били – неузнаваеми. Затова е необходимо и повече от наложително, Брюксел да вземе решение за независима комисия и за общоевропейски закон. Хора със средства в банките не трябва да получават помощи!

 



Тагове:   akademik,


Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bojanapankov
Категория: Технологии
Прочетен: 1137648
Постинги: 351
Коментари: 74
Гласове: 450
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031